Vols estar informat?

Setembre 2020<    >
 dl  dt  dc  dj  dv  ds  dg 
   1  2  3  4  5  6
  7  810111213
14151617181920
21222324252627
282930    

banner_espais_escrits

MLC

Joan Argenté i Artigal

                                                                                                                                                                     Argent_4
El poeta Joan Argenté i Artigal va néixer al carrer de Sant Isidre de Badalona l’any 1931, on ha viscut gairebé sempre. Va fer el batxillerat a l’Institut Albéniz on tingué com a professora Maria Aurèlia Capmany, que exercí una gran influència sobre el jove estudiant, ja que a més d’ensenyar-li filosofia i llengua alemanya, li va desvetllar la passió per la literatura i el teatre. Després va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, professió que va compaginar amb l’escriptura al llarg de la seva vida.

El temps de tants dits, guanyador del premi Joan Salvat-Papasseit el 1959, és el seu primer llibre de poesia. Després escriu Moviment peristàltic o aquest home, per a mi, és una pesant bombeta encesa (publicat el 1976), Cicle, bicicle, tricicle (1967) i Seminocturn, semidiürn (premi Carles Riba, 1975). El 2001 recull el conjunt de la seva poesia en el volum Obres completes. Cicle, bicicle, tricicle i altres llibres. Aquest mateix any publica el Poema del Santuari de la Mare de Déu del Castell de Gallifa, advocada de l’Ecologia. El 1981 va guanyar el Premi Josep Maria de Sagarra de traducció teatral per La Balada del Gran Macabre, de Michel de Ghelderode. L'any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement a la seva dedicació a favor de la llengua i la cultura catalanes.


xerrantA banda del seu prestigi com a poeta, cal destacar la seva dimensió de personalitat pública de la cultura a la Badalona dels anys cinquanta als setanta del segle passat. Com a mostra de tota aquesta activitat cultural a la ciutat, val a dir que Joan Argenté va formar part del grup REM, constituït el 1958 per un grup de pintors i artistes amb la intenció de superar l’academicisme imperant mitjançant una visió més avantguardista de l’art i la literatura. Als anys seixanta va crear i adaptar cançons per al Grup Estrop, dirigit per Màrius Sampere i sorgit de l’Orfeó Badaloní, aleshores sota la presidència de Josep Gual Lloberes, i va col·laborar en moltes de les activitat d’aquesta entitat, presentant recitals poètics, publicant poemes al seu butlletí o organitzant exposicions de pintura.

   
Joan Argenté. L’home i el personatge.


                                                                                                                                                                                                                        cartell1

El 2010, l’any que Badalona fou  capital de la cultura catalana, l’Espai Betúlia va produir l’exposició Joan Argenté. L’home i el personatge, comissariada per Albert Ibañez, amb la voluntat d’acostar-nos a la figura del poeta,  però també a la del ciutadà actiu, compromès amb el devenir cultural de la seva ciutat i del seu país.

Cartell de l'exposició


 
    


blog_2
Aspecte de l'Espai Betúlia el 2 de desembre de 2010, dia de la inauguració.
A sota diverses imatges de l'exposició i de les activitats complementàries. 
blog_3


blog_1blog_4blog_6blog_5blog_7
blog_8