Vols estar informat?

Maig 2020<    >
 dl  dt  dc  dj  dv  ds  dg 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

banner_espais_escrits

MLC

Maria Aurèlia CapmanyMaria Aurèlia Capmany i Farnés
(1918-1991) ha estat una de les intel·lectuals més completes de la Catalunya contemporània. Intel·ligent, lúcida, desperta i sempre activa es dedicà inicialment a la docència, però sabé exercir amb fermesa i dignitat la seva vocació d'escriptora en una època en què ser escriptor no era considerat ofici de dones, i es situà en el món literari català com un valor singular dins del panorama literari dels anys 55-80. Destacà com una veu conscient, civil i compromesa en totes les seves activitats, com a dona de teatre (dirigint, escrivint, actuant, oferint el seu mestratge a l'EADAG), com a activista cultural en l'època de la resistència contra el règim franquista, com a feminista i com a política en el darrer període de la seva vida.

signatura_capmanycAPMANY

Maria Aurèlia Capmany i Badalona

Capmany va ser professora de filosofia, grec i alemany a l'Institut Albéniz de Badalona (aleshores Colegio Municipal de Enseñanza Media Albéniz) entre 1944 i 1956. Capmany inicia la seva carrera de docent a una Badalona pobra, comunicada amb la gran capital pel ferrocarril de Mataró i per tramvia, el número 70, que ella prenia cada matí i amb el qual feia un recorregut de més d'una hora per arribar fins a Badalona. L'institut estava dividit en dos edificis, els nois ocuparen la masia de Can Boscà Vell, a Bufalà, fins on es traslladava Capmany el primer curs. Les noies eren al bell mig de la ciutat, a la Casa Agustí de Pep Ventura, que passà a anomenar-se La Femenina en el particular argot d'alumnes i professors. A partir del curs 1945-46 Capmany anava i venia d'un edifici a l'altre, travessant la ciutat per donar classe a nois i noies. El record que deixà entre aquells alumnes el pas de la senyoreta Capmany per les aules de l'Albéniz es manté viu, encara avui, a través d'aquells exalumnes que la recorden i van gaudir de la seva amistat fins a la mort de l'escriptora, és per aquest record, en agraïment i homenatge que l'Espai Betúlia du el nom d'una de les seves novel·les.

Betúlia

Betúlia és una de les primeres novel·les d'una autora jove que tot just començava la seva singladura com a novel·lista en un país derruït, empobrit i trist, i amb una llengua prohibida i sense referents vàlids que l'ajudessin en el seu aprenentatge d'escriptora novell. Betúlia és, doncs, una primera temptativa novel·lística on l'escriptora assaja diversos subgèneres, una novel·la on la trama es desenvolupa en una ciutat imaginària, anomenada Betúlia, i fàcilment identificable per a tothom que conegués la Badalona dels anys de la postguerra. La petjada que Maria Aurèlia Capmany va deixar a la nostra ciutat, i el rendiment que en va saber treure com a escriptora fan de la novel·la Betúlia (1956), un dels referents culturals més singulars dels badalonins. I en tant que referent és un signe d'identitat que ens ajuda a conformar el nostre present a partir de la construcció d'una imatge col·lectiva de ciutat que, en aquest cas, esdevé també una notable aportació al conjunt del patrimoni literari català.
EXPOSICIÓ ITINERANT A DISPOSISIÓ PER A PRÉSTECcartell_exposici_betlia

Maria Aurèlia Capmany des de Betúlia

L’exposició pretén recordar la personalitat d’una de les nostres escriptores des de la memòria viva del seu pas per Badalona. Però també acostar-se a la seva literatura per mitjà d’una novel·la fonamental en el conjunt de la seva obra literària, i bàsica en el corpus del nostre patrimoni literari, perquè amb ella es consolidà Capmany com a escriptora, i perquè amb ella neix el mite de Betúlia com a símil literari de la ciutat de Badalona.
L’exposició ha estat concebuda en la dualitat realitat/ficció, contrastant la realitat de l’època en què Capmany treballà a Badalona, la mateixa en què fou escrita la novel·la, i com aquesta realitat es reflecteix en la ficció narrativa.

Àmbits de l’Exposició
· La Badalona de postguerra: Ens acosta a la Badalona que va conèixer Maria Aurèlia Capmany en arribar a la ciutat l’any 1944, i il·lustra com la situació política del moment i l’ambient que se’n deriva es reflecteix en la novel·la Betúlia.
· L’Institut Albéniz: Com era l’ensenyament de l’època? Quins valors imperaven? Com es va organitzar el “Colegio Municipal de Enseñanza Media Albéniz”? Les seves seccions: La Masculina i La Femenina. El microcosmos de llibertat que aconseguiren crear els professors, procedents majoritàriament de l’Institut Escola i depurats dels centres oficials, i les activitats extra escolars, que constituïen un autèntic punt de trobada i element actiu de coeducació.

· Maria Aurèlia Capmany: l’escriptora i la seva obra literària en el món cultural de la clandestinitat. La novel·la Betúlia, els seus referents mitològics i la creació del mite literari de Betúlia. Betúlia com a patrimoni literari de la ciutat de Badalona i de Catalunya. La projecció pública, social i política de Capmany i el reconeixement públic de la ciutat i la societat catalana en general.

Característiques tècniques i condicions de préstec
L’exposició consta de 7 banderoles, amb suport incorporat (2m X 1’80m),

i bosses individuals per cada suport.
Una vegada endreçats els plafons formen la paraula Betúlia.
Tríptic: Guia de lectura i recursos, mida DIN A4.
L'exposició es presta sense cap cost per a l'entitat i només cal sol·licitar-la posant-se en contacte amb l'Espai Betúlia.

Crèdits
Maria Aurèlia Capmany des de Betúlia és una producció del Servei de Promoció Cultural de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Badalona.

Idea, guió i textos: Isabel Graña Zapata
Disseny gràfic: Albert Navarro
Amb la col·laboració:
Montserrat Carreras de l’Arxiu Històric de la ciutat de Badalona. Museu de Badalona.
Núria Vall de l’Arxiu administratiu de l’Ajuntament de Badalona.
I els ex-alumnes de Maria Aurèlia Capmany: Carme Pérez Arnau, Joan Argenté, Jordi Garriga, Marta Estruch, Marta Soler, Adela Serrano, Contxita Planas, Carme Colomé, Teresa batlle i Montserrat Costa Batlle.

Comentaris 

 
+1 #2 Josep Sampera 21-09-2012 10:51
Magnífic. M'agrada especialment el disseny gràfic.
L'enhorabona!
Citar
 
 
+1 #1 Xesca 19-09-2012 11:37
Enhorabona pel web, ja era hora!
Citar